Zowel de mensenrechtenorganisatie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) als die van de Verenigde Naties hebben zeer kritische rapporten gepubliceerd over de betrokkenheid van de overheid bij het onderdrukken van de demonstraties in de periode april-juni van vorig jaar. De regering van Daniel Ortega legde deze rapporten als vooringenomen en volstrekt foutief hooghartig naast zich neer.
In de tweede week van februari publiceerde Bellingcat een gedetailleerd rapport over de betrokkenheid van de politie en het leger bij het brute optreden van vooral de paramilitaire groepen. Bellincat is een onderzoeksgroep die op basis van openbare bronnen op het internet geweldssituaties onderzoekt. Ze zijn in Nederland onder andere bekend geworden door hun onderzoek naar de herkomst van de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde boven Oost-Oekraïne. Ook hebben ze van zich laten horen bij de gifgasaanslag op de Russische oud-spion Skripal in Engeland.
Bellingcat heeft door beelden, ook van door Ortega beheerste internetkanalen als “El 19 Digital”, aan kunnen tonen dat de politie rechtstreeks betrokken is bij de gewelddadige repressie. Ook onderzocht de journalist-onderzoeker de type wapens die de paramilitairen gebruikte. Het bleek een heel arsenaal van oorlogswapens, dat alleen een leger tot zijn beschikking heeft. Juist omdat ze werken met openbaar, voor iedereen toegankelijk, materiaal is de bewijsvoering zo krachtig en niet te negeren.
Aan de publicatie zat een Nederlands tintje. De Steungroep Nicaragua, dia vanaf juni vorig jaar actief is, heeft vanuit Nederland in 2018 al contact gezocht met Bellingcat met vragen over de repressie in Nicaragua. Eerst gaf Bellincat aan daar niet op in te kunnen gaan, want ze hadden geen Spaanstalige onderzoeker in hun groep. Toch is dat enkele maanden geleden toch gelukt. Het allereerste onderzoek naar misstanden in Latijns-Amerika is dit verhaal over de paramilitairen van Ortega. Het verhaal is vanwege de Nederlandse link ook vanuit ons land op 12 februari via het internet gepubliceerd.
Kranten als El Nuevo Diario en La Prensa pikten het in Nicaragua onmiddellijk op en publiceerden een flink deel van de beelden die Bellingcat gebruikte.