Ecokids Estelí
Door Karla Torrez
Ecokids in Estelí werkt tegenwoordig samen met Sonati en leert zo steeds meer over recycling! Sonati is een Nicaraguaanse milieuorganisatie met ook een vestiging in Estelí (klik hier voor hun website). Sinds vorig jaar verzamelen de Ecokids uit de wijk Boris Vega plastic doppen van frisdrankflesjes zoals Cola en Fanta. Op zaterdag 29 maart 2014 zijn ze, samen met Sonati, begonnen aan een muurmozaïek op het gebouw van de Mujeres Ambientalistas (Milieuvrouwen). Ze zijn begonnen een tekening op de muur te zetten, en zodra Sonati de rest van de doppen aanlevert gaan ze daar de muur mee beplakken. De Ecokids-begeleiders gaan regelmatig naar scholen om daar milieueducatie te geven; daar promoten ze dan ook dit soort muurmozaïeken. Een van de eerste scholen met zo’n muurmozaïek van afvalmateriaal zal de school María Llanes zijn (de zusterschool van de Delftse Freinetschool). Omdat ze goedkoop zijn, zijn deze mozaïeken heel populair aan het worden in Nicaragua: je hoeft geen verf te kopen, maar alleen een beetje cement en kalk. De leerlingen moeten dan zo veel mogelijk doppen verzamelen. Zoals je ziet op de foto’s zijn het doppen van diverse maten. In sommige muren wordt ook het glas of plastic van de flessen zelf gebruikt. Ecokids blijft nog steeds groeien: In Boris Vega doen nu zo’n 60 kinderen elke zaterdag mee. En in de wijk Monte Sinaí doen elke zondag 20 kinderen mee. Deze activiteiten worden gesteund door INFOC, die zorgt voor scholing, uitwisseling met andere vergelijkbare projecten en iets te drinken voor de kinderen. Op dit moment wachten de begeleiders op steun uit de Europese zustersteden om de activiteiten in de wijken en op de scholen te kunnen voortzetten.
Ecokids-activiteit bij de Delftse Natuurwacht: KAAS
door Thea Rengers
Op 25 januari en 1 februari 2014 hebben de groepen 10-12 en 8-10 Van de Delftse Natuurwacht een Ecokids-activiteit gedaan. Onder leiding van Karla en Jack hebben ze kaas gemaakt. Het thema van de Bliksum nr. 129 (het blad van DNW) was KAAS. Dit themaverhaal staat ook op de Natuurwachtsite. Een goede gelegenheid om met de kinderen weer eens kaas te gaan maken. In 2009 hebben de groepen 10-12 en 12-14 al eens Nederlandse kaas gemaakt en daar een mooi fotoverslag van gemaakt dat naar de Ecokids in Estelí gestuurd is. Dit keer hebben we 2 soorten kaas gemaakt: Nederlandse en Nicaraguaanse. De basisingrediënten zijn precies hetzelfde: warme koemelk, zuursel (karnemelk) en stremsel. Het eindresultaat is echter heel anders. Zoals een van de Natuurwachters opmerkte: “De Nicaraguaanse kaas heeft geen korst en is wit!”. Naast het kaas maken heeft Karla met een aantal kinderen ook nog lekkere kaaskoekjes gebakken: rosquilla’s. Het was een gezellige, actieve, leerzame en smaakvolle ochtend! Wil je zien hoe de Nica’s het maken? Kijk dan hier. En hier is te zien hoe rosquilla’s gemaakt worden.
Kaas in Nicaragua
Door Jack Boogmans en Karla Torrez
Ook in Nicaragua wordt kaas gemaakt, maar wel op een andere manier als in Nederland. Dat geeft dus ook een ander eindresultaat. In Nederland wordt bijna alle kaas (ca. 95%) in fabrieken gemaakt. In Nicaragua zijn ook grote kaasfabrieken, maar veel mensen maken nog steeds zelf kaas, thuis of op de boerderij. De Nica’s hebben maar weinig nodig om kaas te maken: melk, stremsel (in de vorm van een tablet) en een plastic teil. De melk wordt niet opgewarmd omdat het daar ‘op kamertemperatuur’ al zo’n 25-30 graden is. Als de melk gestremd is wordt het ‘snijden’ van de wrongel meestal met de handen gedaan, net als het scheiden van de wrongel en de wei. De wrongel wordt dan in een bakje gedaan, gezouten en tot een bal gekneed. Het eindresultaat wordt cuajada genoemd, dat vrij vertaald ‘geklonterd’ betekent. Deze kaas lijkt op een volle variant van Hüttenkäse en de Nica’s zijn er dol op. Cuajada op een verse tortilla en je ziet blije gezichten! Als je deze cuajada in een vorm perst (meestal een vierkant blok) wordt het de normale witte kaas, vergelijkbaar met de namaak feta. In Nicaragua eet men de kaas niet op het brood, maar bij de gallo pinto (rijst met bonen) of op een tortilla. De cuajada wordt nog lekkerder als je kruiden of groente (ui, paprika) toevoegt.
Deel opbrengst Rabobank sponsorfietstocht voor Ecokids
In september 2013 hebben 20 Delftse Natuurwachters met hun familie en vrienden €200,00 bij elkaar gefietst tijdens de Rabobank sponsorfietstocht. De helft van de opbrengst hebben we (net als vorig) aan de Ecokids in Estelí geschonken. Zij hebben van dat geldt materialen gekocht voor hun activiteiten en het welkomstfeestje net iets groter kunnen maken. Dat gezellige welkomstfeest was op 25 januari voor alle (oude en nieuwe) Ecokids, met lekker eten, drinken, snoepjes en natuurlijk Piñata’s. De grote schoolvakantie, zoals wij die in de zomer kennen, hebben de kinderen in Nicaragua in december-januari. Dan zijn er geen Ecokids-activiteiten in Estelí. In de 2e week van januari zijn de Ecokids weer gestart. Het thema van hun eerste activiteit was: “Drinkwater, de problemen in Nicaragua en de rest van de wereld”. Het doel van deze activiteit was de kinderen te leren thuis beter om te gaan met drinkwater en water te besparen. De Ecokids kregen o.a. video’s te zien over de watersituatie in de wereld.