Fairtrade producten zijn producten uit ontwikkelingslanden die ook hier in Delft worden geconsumeerd. Bij de productie van fairtrade producten is gegarandeerd géén kinder- of slavenarbeid te pas gekomen en er is sprake van goede arbeidsomstandigheden en eerlijk loon. Controle van deze ‘eerlijke handel’ gebeurt o.a. door Max Havelaar.
De stichting Fairtradegemeente Delft bestaat sinds 2008. Op 4 juni 2011 werd Delft officieel de 1000ste Fairtrade Gemeente. De gemeenteraad heeft zich in mei 2010 uitgesproken voor deelname aan de campagne. Fairtrade is een criterium bij het inkoopbeleid en in nieuwe aanbestedingen wordt Fairtrade nadrukkelijk meegenomen.
Inmiddels hebben zich ook verschillende kerken, bedrijven, maatschappelijke organisaties en een school aangesloten. Allen gebruiken zij niet alleen fairtrade producten, maar ze maken
dit ook aan hun medewerkers en aan de buitenwereld bekend. De campagne richt zich ook op individuele consumenten. Zij kunnen in supermarkten kiezen uit veel fairtrade producten.
Bij ‘eerlijke’ producten kun je denken aan OK-bananen, Max Havelaar koffie, broodbeleg, kleding en nog veel meer producten. De stichting Fairtrade Gemeente Delft heeft contact gelegd met koffiecoöperatie Las Diosas in Estelí; deze coöperatie wordt ook ten tonele gevoerd in de expositie ‘Zuivere koffie’ die de Stedenband en de Fairtradewerkgroep samen hebben gemaakt.