Direct na de eerste grote demonstratie in Nederland in juni om aandacht te vragen voor de onlusten en repressie in Nicaragua hebben een aantal mensen een steungroep in het leven geroepen. Het zijn vrijwel allemaal mensen die in de jaren tachtig in Nicaragua werkten, toen het FSLN nog onze steun verdiende.
De steungroep werkt aan het vasthouden van de aandacht in Nederland voor de gebeurtenissen, de schendingen van mensenrechten en de repressie in Nicaragua. Dat land ligt nu eenmaal ver weg en er zijn zoveel meer gebeurtenissen in de wereld die om onze aandacht schreeuwen. Daarom geeft de steungroep ongeveer tweewekelijks een Nieuwsbrief uit met aandacht voor de ontwikkelingen daar en de activiteiten hier.
Een belangrijk aandachtspunt is de politiek in Nederland en Europa te mobiliseren. Zo is er een contactgroep van Nederlandse niet-gouvernementele organisaties en het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontstaan. De steungroep coördineert de gespreksonderwerpen. Ook heeft de steungroep bemiddeld bij de protestbrief van de drie linkse partijen aan de parlementsvoorzitter in Managua. GroenLinks, SP en de PvdA hebben die brief ondertekend. In Nicaragua vond die brief weerklank bij de tegenstanders van president Daniel Ortega.
In samenwerking met de steungroep is een groep medici, met ervaring in Nicaragua, actief. Deze groep heeft al een protestbrief over de onbestaanbaarheid van het niet behandelen van gewonde demonstranten in Nicaragua naar de minister van Gezondheid in Managua gestuurd. Daarnaast probeert de groep uit te zoeken hoe druk op het ministerie uitgeoefend kan worden. Ook kijken de medici welke hulp hier vandaan geboden kan worden. Traumaverwerking lijkt een aanknopingspunt.
Stedenbanden vertegenwoordigen een langlopend contact met Nicaragua. Vanuit de steungroep is begin oktober een eerste bijeenkomst georganiseerd om met elkaar te bespreken hoe om te gaan met deze situatie. Dilemma’s over wel of niet en hoe doorgaan met het steunen van groepen in de zustersteden, hebben we besproken. Nu moet een dergelijk contact ook op Europese schaal plaats gaan vinden.
Als een ambitieus project doet een subgroep een poging getuigenissen van de repressie en schendingen van mensenrechten vast te leggen om daar enerzijds publicitair mee te werken en anderzijds na te gaan of ze ook een rol kunnen krijgen bij eventueel later op te zetten juridische procedures tegen de daders in Nicaragua. Tenslotte is er een groepje dat activiteiten in Nederland organiseert of helpt te organiseren. Zo proberen we ook een benefietconcert te organiseren met Nicaraguaanse musici. De steungroep werkt nauw samen met in Nederland woonachtige Nicaraguanen, die hun eigen organisatie hebben opgezet. En ook met de Nederlandse afdeling van de wereldwijde organisatie SOS Nicaragua. Daarin participeren ook de studenten uit Nicaragua, die voorop gingen in de demonstraties.
JanGeert van der Post