Helaas kunnen we nog geen verbetering in de situatie in Nicaragua, en dus ook Estelí, melden. Op een aantal punten lijkt de repressie van de regering nog toegenomen. Het is niet meer het onderdrukken van massale demonstraties. Simpelweg omdat die niet meer plaatsvinden. De voortdurende aanwezigheid van politie op straat verhindert iedere poging tot een demonstratie tegen het regeringsbeleid. Hier geeft veel blauw op straat zeker geen gevoel van veiligheid. In tegendeel, aldus de critici van Ortega en Murillo.
De eind vorig jaar aangenomen wet op de regulering van buitenlandse agenten heeft zijn weerslag op het opereren van de stedenband. Er is een enorme bureaucratische opgave ontstaan voor het kantoor in Estelí. Zodanig, dat de mensen daar nu al hun aandacht op moeten richten. Alle andere activiteiten hebben ze gestaakt. Ook in andere Nederlandse steden met een band met een Nicaraguaanse stad voelt men deze druk. Begin april vergaderden een 15-tal vertegenwoordigers via het internet. De regulering van het binnenkomen van buitenlands geld is streng. Eigenlijk moet ieder project vooraf goedkeuring krijgen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Managua. Dat dit een enorme berg werk voor ambtenaren oplevert, is maar al te duidelijk. Tegelijk introduceert dat de kans op willekeur in de toestemmingen. Toch gaven verschillende stedenbanden aan dat de wet vooral moeilijkheden oplevert voor steun aan politieke activiteiten.
Nicaragua zal in november naar de stembus gaan. Althans, zo staat het nu nog in de planning. De geldende Kieswet is erg beperkend voor de oppositie. De enige formele politieke partij die goed georganiseerd is, is Ortega’s FSLN. Dat zet die partij op een electorale voorsprong. Een politieke peiling van begin maart gaf aan dat het FSLN op 25 a 30% van de stemmen kan rekenen. Alle andere partijen ieder maar enkele procenten. Er is dus een enorm contingent zwevende kiezers. Het FSLN zal nauwelijks van die groep profiteren, want de echte aanhangers zullen hun keuze nu al aangegeven hebben. Maar geen van de oppositiepartijen profiteert daar nu al formeel van. Hangt een herhaling van 1990, toen de oppositie verenigd in de UNO onverwacht ruim van het FSLN won, in de lucht? Maar recent heeft het FSLN ervoor gezorgd dat belangrijke oppositiekandidaten voor het presidentschap buitenspel zijn gezet via ernstige aanklachten als zouden deze mensen bij malversaties, witwassen of andere bijna terroristische activiteiten betrokken zijn. Dus eerlijk zijn de verkiezingen al op voorhand niet.
Het jaarverslag van de Stichting Stedenband Delft-Estelí is op de website verschenen. Het Coronajaar 2020 heeft ervoor gezorgd dat een groot deel van de voorgenomen activiteiten geen doorgang konden vinden. Ook de eerste helft van dit jaar zal beperkte zichtbaarheid opleveren. Dat is jammer, natuurlijk. Alleen de orkaanrampen in Nicaragua eind vorig jaar, waarvoor de stichting een inzameling organiseerde, bood ons de gelegenheid uit de anonimiteit te treden. Hopelijk zal dat in de tweede helft van 2021 op een positiever manier kunnen, ondanks de problemen in het land van onze zusterstad.
JanGeert van der Post